Gemalto is now part of the Thales Group, find out more.

You are here

Cinterion PLS8-X disconnects after some hours without activity (Android RIL) | Thales IoT Developer Community

April 26, 2016 - 9:28am, 2790 views

I am working with the Cinterion PSL8-X through the PHS8_Adapter in a Android 4.4.3 embedded product, using the propetary Gemalto Android-LTE-RIL 01.04. 

I am facing the following problem: when I boot the system I have a functional connection, but if I live the system idling for a long time (<24 hours) when I try to use the cellular connection, it does not work. When this happens, the modem is still detected, the network interface is present and has an IP and also the network is in the route table:

------------------------------------------------------------------------------------

/ # ping -c ***

ping: bad number of packets to transmit.

/ # ping -c 1 ***

ping: unknown host ***

/ # ping -c 1 ***

ping: unknown host ***

/ # busybox ash

/ # ping -c 1 ***

ping: unknown host ***

/ # busybox ifconfig -a

usb0      Link encap:Ethernet  HWaddr DE:AD:BE:EF:00:00

          inet addr:100.117.195.118  Bcast:100.117.195.119  Mask:255.255.255.252

          inet6 addr: 2600:1014:b023:c064:dcad:beff:feef:0/64 Scope:Global

          inet6 addr: fe80::dcad:beff:feef:0/64 Scope:Link

          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

          RX packets:414 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:286 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000

          RX bytes:370290 (361.6 KiB)  TX bytes:31508 (30.7 KiB)

usb1      Link encap:Ethernet  HWaddr DE:AD:BE:EF:00:01

          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000

          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

/ # busybox route

Kernel IP routing table

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface

default         100.117.195.117 0.0.0.0         UG    0      0        0 usb0

63.84.3.23      *               255.255.255.255 UH    0      0        0 usb0

100.117.195.116 *               255.255.255.252 U     0      0        0 usb0

------------------------------------------------------------------------------------

Leaving a ping running for 24 hours works with no problems, though. 

Could you help with this issue?